Σπιτική πίτσα, (η βασική ζύμη) από τα…χεράκια σας!

images/stories/spitiki-pizza-epikefalida.JPG

Συνεχώς προσπαθώ να φτιάχνω τα πάντα μόνη μου, να αποφεύγω τα ντελίβερυ και τα ετοιματζίδικα. Δεν τα καταφέρνω πάντα γιατί…

 

… η καθημερινότητα είναι απαιτητική και δεν υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος, όμως σκοπός μου είναι κάθε φορά που είμαι πιο χαλαρή, να κάθομαι σπίτι και να φτιάχνω τα δικά μου φαγητά, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσω άμεσα, αλλά ξέρω ότι μπορώ να τα φυλάξω στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Αυτό συνήθως το κάνω με τη σάλτσα από φρέσκες ντομάτες αλλά και με τα ζυμάρια για πίτσα!

Αν φτιάξεις μια γερή δόση ζυμαριού, θα σου βγάλει 3-4 πίτσες, τις οποίες προφανώς δεν μπορείς να καταναλώσεις σε μια μέρα, οπότε βάλε το ζυμάρι που σου περίσσεψε στην κατάψυξη και θα έχεις ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να φτιάξεις μια σπιτική πίτσα! Αν θέλεις, φυλάς το ζυμάρι σε μπάλα, τυλιγμένη σε μεμβράνη ή το ανοίγεις, το απλώνεις σε αλουμινένιο ταψάκι, το σκεπάζεις με μεμβράνη και το έχεις έτοιμο προς χρήση, χωρίς καν ξεπάγωμα. Απλώνεις τα υλικά σου και το βάζεις στον φούρνο!

 

Υλικά για τη βασική ζύμη πίτσας:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. σ. ελαιόλαδο
300 γρ. νερό χλιαρό
1/2 φακελάκι, μαγιά ξερή
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. κοφτό ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά. Ρίχνουμε και το αλάτι, και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 3-4 μπάλες, τις οποίες τοποθετούμε σε ένα ταψί, τις σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 2 ώρες.

Έπειτα παίρνουμε μια μπάλα και την ανοίγουμε σε καλά αλευρωμένο πάγκο, με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη. Αν θέλουμε επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τις υπόλοιπες και φτιάχνουμε μερικές διαφορετικές γεύσεις ή τις φυλάμε στην κατάψυξη. Από την ώρα που θα μπουν στο φούρνο οι πίτσες, θέλουν γύρω στα 15 λεπτά, ίσα να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια. Βάλτε τη στους 180 βαθμούς περίπου, στις αντιστάσεις. Εγώ προτιμώ πάντα την κλασική μαργαρίτα, βάζοντας πολλές φορές διάφορα είδη τυριών και καμιά φορά προσθέτω και πιπεριά για να γίνει πιο τσαχπίνα!

Για να απολαύσετε περισσότερα φαγητά και γλυκά από τα...χεράκια της Εμμανουέλας επισκεφθείτε το eating around.

{jcomments on}

Ακολουθήστε Μας

loading...