Τυροπιτούλες της Λαμπρής από τη γιαγιά τη Σταματία

images/stories/tiropitoules-labris-center.JPG

Είμαι από τους ανθρώπους που μπορούν μέσα στο κατακαλόκαιρο να φτιάξουν μελομακάρονα! Μπορείς να περιμένεις μέχρι τα…

 

… Χριστούγεννα όταν έχεις την επιθυμία?! Είναι ωραία τα έθιμα στη μαγειρική και οι γιορτινές νοστιμιές, αλλά είναι άδικο να περιμένεις έναν ολόκληρο χρόνο για να γευτείς ένα γλυκό! Λένε ότι η αναμονή μεγαλώνει την επιθυμία αλλά όταν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται πιο εύκολα!

Κάπως έτσι ένιωσα όταν έφτιαξα για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες τις τυροπιτούλες της Λαμπρής, με συνταγή που μου έδωσε η γιαγιά του καλού μου. Γιατί να περιμένω μέχρι το άλλο Πάσχα αφού είναι τόσο λαχταριστές και μπορώ να τις φτιάχνω όποτε θέλω?! Ο αρχικός σκοπός, για να είμαι ειλικρινής, ήταν να αποδείξω στον άνθρωπό μου ότι μπορώ κι εγώ να τα καταφέρω στις πίτες το ίδιο καλά με τη γιαγιά του και να του προσφέρω μια σπιτική γιαγιαδίστικη τυρόπιτα από τα δικά μου χεράκια για να’ χω να καυχιέμαι! Και η πραγματικότητα είναι ότι τα κατάφερα και, όπως ο ίδιος ομολόγησε, οι τυροπιτούλες μου έχουν ακριβώς την ίδια γεύση με της γιαγιάς! Ουφ, πάει κι αυτό το τεστ! Κάποια στιγμή πρέπει να φτιάξω και ντολμαδάκια…!!

Υλικά για 40 μικρές τυροπιτούλες:

Για τη ζύμη:

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 κεσεδάκι ελαιόλαδο

Μισό κεσεδάκι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Λίγο λιγότερο από 1 κιλό αλεύρι (θα το δείτε με το μάτι πόσο χρειάζεται)

1 κουτ. γλ. αλάτι & ½ κουτ. γλ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (όταν βάζουμε το δάχτυλό μας θα πρέπει να το νιώθουμε χλιαρό κι αν μετρήσουμε μέχρι το δέκα θα πρέπει να αρχίσει να μας καίει. Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για να λιώσει καλά η μαγιά και να φουσκώσει το ζυμάρι μας)

Για τη γέμιση

½ κιλό τρίμμα φέτας

¼ ανθότυρο

Αλάτι/πιπέρι/μπαχάρι

1 αβγό

Κανέλα για το πασπάλισμα

 images/stories/tiropitoules-labris-thema.JPG

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι για να δούμε πόσο χρειάζεται, ώστε η ζύμη να μην κολλάει αλλά να είναι μαλακή και αφράτη, όχι σκληρή. Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη το ζυμάρι σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Με το χέρι ανοίγουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε μικρά στρογγυλά πιτάκια, σαν φωλίτσες με ένα βαθούλωμα σο κέντρο, το οποίο θα γεμίσουμε με το τυρί. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζουμε τις άκρες ώστε να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Εγώ έφτιαξα τα μισά έτσι και τα άλλα μισά τα έβαλα μέσα σε φορμάκια για ταρτάκια. Πασπαλίζουμε τις τυροπιτούλες με κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ωρίτσα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε. Μόλις κρυώσουν, κλείστε τις σε αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν για περισσότερες μέρες. Βγαίνουν σαν τυροψωμάκια, όχι σαν κλασικές τυρόπιτες. Ο συνδυασμός τυριού με κανέλα είναι απίθανος και το μπαχάρι μέσα στη γέμιση χαρίζει πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Χρόνια πολλά, με υγεία, να είμαστε καλά και του χρόνου να απολαμβάνουμε νοστιμιές!!

Για να απολαύσετε περισσότερα φαγητά και γλυκά από τα...χεράκια της Εμμανουέλας επισκεφθείτε το eating around.

Διαβάστε ακόμη: Πίτα με άγρια χόρτα της Ζακύνθου και διάφορα τυριά

{jcomments on}

Ακολουθήστε Μας

loading...