Έρευνα: Γιατί κάποιες παθήσεις έρχονται στη μόδα;

Παθήσεις που είναι της μόδας

Γιατί κάποιες παθήσεις είναι πολύ "δημοφιλείς" και βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ κάποιες άλλες μένουν στην… αφάνεια;

 

Για ποιο λόγο κάποιες παθήσεις όπως το Aids ή το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) αποσπούν την προσοχή του κόσμου και των μέσων ενημέρωσης, ενώ κάποιες άλλες μένουν στην… αφάνεια;

Αυτό το ερώτημα απασχόλησε τους ειδικούς από το πανεπιστήμιο Northumbria στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής έρευνας.

Ο Clark Lawlor και η ομάδα του σχεδιάζουν να εξακριβώσουν γιατί μερικές παθήσεις γίνονται της μόδας, αλλά και γιατί κάποιες θωρούνταν «ελκυστικές» στο παρελθόν. Ελπίζουν ότι η απάντηση αυτή θα μπορέσει να βοηθήσει τους ασθενείς που αφορούν αυτές οι παθήσεις.

Από τη φυματίωση και την ποδάγρα του 18ου αιώνα μέχρι και πιο πρόσφατες παθήσεις όπως η ανορεξία, το SARS ή η νόσος των χοίρων, οι παθήσεις  διαδέχονται η μία την άλλη στην επικαιρότητα συχνά με ραγδαίο ρυθμό.

Στο πλαίσιο του τριετούς σχεδίου τους, οι ειδικοί θα εξετάσουν τη λογοτεχνία, την ιατρική και τον πολιτισμό από το 1660 εώς 1832  και θα συγκρίνουν και θα αντιπαραβάλλουν τα ευρήματά τους με το σήμερα.

Ο Δρ Lawlor πρόσθεσε: «Η ασθένεια πρέπει να εξεταστεί στο κοινωνικο-πολιτιστικό πλαίσιο της κάθε εποχής. Στην ιστορία έχουν εκδηλωθεί ορισμένες ασθένειες που προσλαμβάνουν συχνά μια «ρομαντική» διάσταση. Η φυματίωση, για παράδειγμα, ήταν γνωστή ως μια «ασθένεια των ποιητών». Εξαιτίας της είχαν χάσει τη ζωή τους πολλοί αναγνωρισμένοι συγγραφείς και ποιητές όπως ο John Keats, που ήταν μόλις 25 όταν πέθανε από αυτή».

Εκείνοι που υπέφεραν από φυματίωση είχαν συμπτώματα που θεωρούνταν από πολλούς ευεργετικά: Όσοι έπασχαν είχαν λεπτά μάγουλα που ήταν άλλοτε κόκκινα και άλλοτε χλωμά και θεωρούνταν ότι διέθεταν μεγαλύτερη ευφυΐα από τους άλλους.

Με την τοποθέτηση των ασθενειών στο κοινωνικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο, οι ερευνητές ελπίζουν να προσφέρουν λύσεις και να βοηθήσουν ως προς το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα.

«Αν η ασθένεια αντιμετωπίζεται θετικά στον πολιτισμό μας, τότε θα μπορούσαμε πραγματικά να βελτιώσουμε τις πιθανότητές ανάκαμψης των ασθενών», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Το εγχείρημα των ειδικών  βασίζεται σε ένα παρόμοιο ερευνητικό έργο  για την κατάθλιψη  κατά το οποίο οι επιστήμονες εξέτασαν  την κατάθλιψη στο πέρασμα των χρόνων. Ο Δρ Lawlor θεωρεί ότι η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων κατάθλιψης συνέπιπτε χρονικά με την προώθηση του φαρμάκου Prozac

→Ποιες ειναι οι μοντέρνες παθήσεις και πόσο μας απειλουν;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ