Συνεχείς διάρροιες; Πώς θα εξισορροπήσεις την εντερική χλωρίδα άμεσα και αποτελεσματικά!

lifezone.gr synexeis diarroies pws tha exisoropiseis thn enterikh xlwrida amesa kai apotelesmatika
Η διάρροια είναι μία συνήθης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από...

...τη συνεχή αποβολή κοπράνων από το έντερο σε ρευστή κατάσταση. Έχει διάφορα αίτια, όπως η ευαισθησία σε τρόφιμα, μολυσμένη τροφή ή νερό, φαρμακευτική αγωγή, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος όπως το ευερέθιστο έντερο, η συναισθηματική φόρτιση και το άγχος.

Ωστόσο, αν τα συμβάντα της διάρροιας είναι επαναλαμβανόμενα τότε εντάξτε τις παρακάτω συμβουλές στην καθημερινότητά σας για να βοηθηθείτε:

1. Τις ημέρες που η διάρροια σας ενοχλεί αποφύγετε φρούτα και λαχανικά και τις πολλές φυτικές ίνες. Επιλέξτε αμυλούχα τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί , τα λευκά ζυμαρικά και το ρύζι.

2. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα και τα βαριά μαγειρεμένα φαγητά. Επιλέξτε βραστό ή ψητό κοτόπουλο.

3. Τα υγρά να είναι σε μικρές δόσεις τακτικά για να μην πάθετε αφυδάτωση.

4. Σκεφτείτε αν η συναισθηματική φόρτιση σχετίζεται με την εμφάνισή τους.

5. Κάντε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν πνευματικά να χαλαρώσετε π.χ. ακούστε χαλαρωτική μουσική, κάντε γιόγκα, διαλογισμό, ζωγραφίστε, διαβάστε βιβλίο.

6. Βάλτε τα προβιοτικά στην καθημερινότητα σας. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που ζουν φυσικώς στο έντερό μας. Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων διαρροιών όμως διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία τους εκεί και χρειάζεται η επαναπλήρωσή τους. Προβιοτικά υπάρχουν στην πέτσα του παραδοσιακού γιαουρτιού και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
stella katsiveli dietitian 
Πηγή: Στέλλα Κατσιβέλη 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Sports Nutrition MSc

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ