Συναισθηματική Υπερφαγία! Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

lifezone synaisthimatikh yperfagia
Θέλουμε να αλλάξουμε το κόσμο ,θέλουμε να ζήσουμε μια πιο φυσιολογική και ανθρώπινη πραγματικότητα χωρίς..

...ρατσιστικά σχόλια για την εμφάνιση μας, αλλά κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Θέλουμε να αλλάξουμε το κόσμο ενώ πρέπει να αλλάξουμε εμάς πρώτα, ξεκινώντας από το εγώ μας ,από αυτό που είμαστε και από αυτό που θα θέλαμε να είμαστε.

Μπορούμε να εμπνεύσουμε τους άλλους να μας συμπεριφέρονται όμορφα μόνο με το παράδειγμα μας…

  Πρέπει να παρατηρούμε την εικόνα μας χωρίς να τη κρίνουμε με σκέψεις όπως<< είμαι μια αποτυχημένη ,δε με θέλει κανείς- καμία, είμαι χοντρή- χοντρός, δε μπορώ να φορέσω ότι θέλω ,δε πάω παραλία ,κάποτε ήμουν φυσιολογική-ος τώρα δε μπορώ να αδυνατίσω ,δεν έχω σεξουαλικές επιθυμίες , δεν έχω παρέα πάρα μόνο το φαγητό >>…

  Είναι λόγια που ακούω στο γραφείο μου από πολλούς ανθρώπους και οι συνειρμοί αυτοί δημιουργούνται συνήθως από άτομα που πάσχουν από συναισθηματική υπερφαγία.

Τι είναι η Συναισθηματική Υπερφαγία;
  Η συναισθηματική υπερφαγία είναι ένας εθισμός που παρουσιάζει ακριβός τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και κύκλους , όπως κάθε άλλος εθισμός (αλκοόλ ,ναρκωτικές ή φαρμακευτικές ουσίες ,τζόγος ,διαδίκτυο ,σεξ ,ψώνια ). Τα συναισθήματα που προκαλούνται από τους εθισμούς αυτούς χρησιμεύουν για την αλλαγή διάθεσης του ατόμου (mood altering ) ή για να παρέχουν στιγμιαία ευφορία των εθιστικών ουσιών (‘fix’ , ‘high’) με απώτερο σκοπό την αποφυγή εσωτερικού πόνου.

Το αίσθημα της Υπερφαγίας φουντώνει όταν:
• Γυρνάνε το μεσημέρι από τη δουλειά σε ένα άδειο σπίτι (το φαγητό αντικαθιστά το αίσθημα οικογενειακής θαλπωρής και αποφεύγεται μοναξιά).
• Το βράδυ όταν το άδειο δωμάτιο θυμίζει τη σχέση που πρόσφατα τέλειωσε.
• Στα διαλείμματα από τη δουλειά ,οπού είναι συνήθως φορτισμένοι από την κριτική του εργοδότη, αλλά και γενικά τσιμπολογήματα μέσα στο 24ωρο από την αρνητική κριτική του κοινωνικού τους περίγυρου .

→ Εξωγενείς παράγοντες:
  Τα ΜΜΕ ,με τις αλλεπάλληλες εκπομπές των reality μαγειρικής ,οπού όλο και πιο ευφάνταστες συνταγές εκτελούνται τελετουργικά στα ματιά χιλιάδων τηλεθεατών, σε μια μαζική αποθέωση της κοιλιοδουλίας .

  Είναι σημαντικό λοιπόν η προσπάθεια για μια πιο φυσιολογική εικόνα στα μετρά που ικανοποιεί εμάς να ξεκινήσει από θετικές σκέψεις και μετέπειτα από τις πράξεις μας, μιας και αυτές είναι επέκταση του εγκεφάλου μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ολόκληρη τη ζωή ,όχι μόνο ένα μικρό μέρος της όπως αναφέρει και ο ινδος Jiddu Krishnamurti. Γι’αυτο χρειάζεται και να διαβάσουμε και να τραγουδάμε και να χορεύουμε και να κοιτάζουμε τον ουρανό και να γράφουμε ποίηση και να υποφέρουμε και να γελάμε και να κατανοούμε ,γιατί όλα αυτά συνθέτουν τη ζωή.

  Τις περισσότερες φορές μέσα σε μια δύσκολή κατάσταση, όταν πλήττουμε από ανασφάλεια μπορεί να σηκώνουμε με δυσπιστία το φρύδι στο καθρέφτη μας , ως ένδειξη αποτυχίας και είναι λάθος.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ .
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΣΚΕΨΗΣ ,ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ !

Πηγή: Demiri Evaggelia
Nutritionist & Health Cost
Τηλ: 210-9640850
Βρείτε την στο Facebook & Instagram

souldiet logo

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ