Η ιδανική διατροφή που χαρίζει παντοτινή υγεία & ευεξία !

icon
5 Σεπτεμβρίου 2017

Η ιδανική διατροφή που χαρίζει παντοτινή υγεία & ευεξία !

 
Η διατροφή είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία, μια διαδρομή που στο τέλος της υπάρχει η ιδανική της πλευρά...


  Ζούμε σε μία μοναδική εποχή. Από τη μία δεν προλαβαίνουμε τα επιστημονικά άλματα που συμβαίνουν καθημερινά και από την άλλη οι συνεχείς μεταβολές αλλά και η ταχύτητα που έχει αποκτήσει η ζωή μας, μας αναγκάζουν όσο ποτέ να κοιτάξουμε και λίγο πίσω, ίσως και λίγο μέσα. Είναι η εποχή που ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε ατομικά αλλά και συνολικά μέσα στο σύμπαν. Είναι η εποχή που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πάλι τα διάφορα πεδία και το βάθος της ύπαρξής μας.

  Ο άνθρωπος ταλανίζεται ατομικά και κοινωνικά. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο όν στις κοινωνικές αλλαγές. Η ταυτότητα του είναι και άκρως κοινωνική. Και οι μεταβολές είναι μεγάλες. Η κρίση αυτής της εποχής είναι πολυδιάστατη. Αγγίζει όλα τα επίπεδα. Είναι οικονομική σίγουρα, αλλά είναι και ηθική και πολιτισμική και κοινωνική. Πρωτίστως όμως είναι βαθειά ατομική. Οι αλλαγές που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα έχουν αρχίσει να σαρώνουν στο πέρασμα τους το ψέμα, την υποκρισία, το συμφέρον και την εκμετάλλευση. Είναι ο καιρός πλέον να αντικαταστήσουμε το ψέμα με την αλήθεια, την ποσότητα με την ποιότητα, το βλαβερό με το ωφέλιμο, τον φόβο με την αγάπη.

Παρατηρήσεις

  Μετά από 12 χρόνια παρατήρησης και βιωματικής εμπειρίας για 2 πράγματα είμαι σίγουρος. Πρώτον, δεν υπάρχουν ασθενείς αλλά παραπληροφορημένοι (εσκεμμένα) άνθρωποι και δεύτερον, η υγεία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε αυτό έχουμε κάνει το μεγαλύτερο βήμα για την ανάκτηση του πλέον σημαντικού παράγοντα στην ζωή μας. Είμαστε πραγματικά κοντά στο να γίνουμε ο γιατρός του εαυτού μας. Άλλωστε, θεωρώ ότι ο βασικός στόχος και επιθυμία κάθε επαγγελματία υγείας (ιατρού, διατροφολόγου, εναλλακτικού θεραπευτή, κτλ), θα έπρεπε να είναι η εκπαίδευση των πασχόντων (και όχι α-σθενών) τους σε αυτή την κατεύθυνση, από την στιγμή που κανένας δεν θεραπεύει κανέναν, αφού η μοναδική θεραπεία που έχει υπάρξει, υπάρχει και θα υπάρχει είναι η αυτοίαση.

  Το θετικό της εποχής μας είναι η αλλαγή της συνειδητότητας. Ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν πλέον την λύση στις αρχές της σωστής διατροφής αυξάνεται την τελευταία δεκαετία γεωμετρικά σε όλο τον πλανήτη. Δεν απέχει πολύ η στιγμή που η ίδια η ζήτηση πιο ποιοτικής τροφής και το παράλληλο μποϊκοτάρισμα των τροφοσκουπιδιών των κολοσσών-εταιρειών και των διαφόρων καρτέλ θα αλλάξουν τον παγκόσμιο διατροφικό χάρτη. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα, όχι αύριο. Γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά. Για την υγεία μας, για τα παιδιά μας, για ολόκληρο τον πλανήτη που μας θρέφει και μας φιλοξενεί. Υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι δεν είναι φιλοξενούμενος και ότι θα μείνει για πάντα? Ας ωριμάσουμε και ας δούμε τι θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

  Η διατροφή είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία, μια διαδρομή που στο τέλος της υπάρχει η ιδανική της πλευρά, αυτή που μπορεί να μας χαρίσει παντοτινή υγεία, ευεξία και ευδαιμονία. Μία τέτοια διατροφή αποτελείται από 80% αλκαλικές, ωμές τροφές, οπού τις παραθέτω παρακάτω με την σειρά σπουδαιότητάς τους.

 

**Η Ιδανική Διατροφή**

- Φρέσκα και ζουμερά φρούτα της εποχής (πάντα ώριμα)

- Φύτρα και βλαστάρια (άλφα - άλφα, μπρόκολο, κόκκινο τριφύλλι, τριγωνέλα, ηλιόσπορος, φαγόπυρο)

- Χυμοί λαχανικών (έμφαση στο χυμό καρότου)

- Φυτρωμένοι και Ζυμωμένοι Ξηροί καρποί και σπόροι (μόνο το χειμώνα)

- Αβοκάντο, νεαρές καρύδες, ανάλατες ελιές

- Άγρια φαγώσιμα χόρτα (σταμναγκάθι, τσουκνίδα, γλυστρίδα, μολόχα, πετρομάρουλο, ταραξάκο)

- Φύκια θαλάσσης (nori, dulse, wakame, kombu - kelp, hiziki, arame)

- Φυτρωμένα όσπρια και δημητριακά (μόνο το χειμώνα και πάντα ατμόβραστα)

- Βραστά λαχανικά εποχής (μπρόκολο, κουνουπίδι, πατάτες, γλυκοπατάτες, κτλ)

- Ωμά λαχανικά (έμφαση στο baby spinach, στις καρδιές μαρουλιού, στο λάχανο, το κουνουπίδι, το σέλερυ και τα καρότα)

- Ζυμωμένα προϊόντα (sauerkraut - ξινολάχανο, ρετζούβελακ)

- Ωμοί κρόκοι αυγών (εφόσον δεν επιθυμείς λήψη συμπληρώματος Β12, D3, K2)

- Ωμό κεφίρ ή ωμό γιαούρτι (πάντα κατσικίσια και μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι)

- Σπιρουλίνα, χλωρέλλα, γύρη, μαγιά μπύρας - nutritional yeast (ως συμπληρώματα διατροφής για ανθρώπους των πόλεων και έντονα ασκούμενους)

 

Ηλίας Παπαποστόλου
Εργοφυσιολόγος – Σύμβουλος Υγείας Ορθομοριακής Διατροφής

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato