Top

Ο διατροφολόγος για το αδυνάτισμα-συμπληρώματα διατροφής

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για αδυνάτισμα  / Ο διατροφολόγος για το αδυνάτισμα-συμπληρώματα διατροφής
images/stories/mistika-diatrofis.JPG

Ο διατροφολόγος για το αδυνάτισμα-συμπληρώματα διατροφής

Ο γνωστός Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Διονύσης-Άδωνις Πάνος, μας αποκαλύπτει μυστικές συμβουλές για αποτελεσματικό αδυνάτισμα…

 

 

…για τη σωστή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και πώς αυτά, όταν επιλεγούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά .

 

1.       Ποια είναι η φιλοσοφία σας γύρω από τη δίαιτα?

Ξεκινώντας θα ήθελα να δώσω μια εξήγηση στη λέξη δίαιτα. Δίαιτα στην αρχαία ελληνική σήμαινε Τρόπος Ζωής , όχι μόνο στο κομμάτι της τροφής αλλά για οποιαδήποτε συνήθεια και ασχολία. Έτσι λοιπόν εμείς πρέπει να συνδέσουμε αυτές τις 2 έννοιες (αρχαία και νέα ελληνική ) κάνοντας τρόπο ζωής (όχι μόνο παροδικά) τον σωστό τρόπο διατροφής. Το σημαντικότερο λοιπόν που πρέπει να κάνει κάποιος όταν αποφασίσει να κάνει κάποια δίαιτα είναι να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του στον τρόπο που τρέφεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατροφή μπορεί να μας επηρεάσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Για παράδειγμα ένας λάθος τρόπος διατροφής δημιουργεί το λιγότερο πάχυνση έως και θνησιγενείς ασθένειες (καρδιαγγειακά, Διαβήτης, κτλ ), ενώ η σωστή διατροφή θα βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας, την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και τη βελτίωση της απόδοσης. 

2.       Ποια η σχέση σας με τις βιταμίνες και γενικά όλα τα συμπληρώματα διατροφής; Τα θεωρείτε απαραίτητα για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο;

 Οι αυξημένες απαιτήσεις και η έλλειψη μεγάλης γκάμας τροφίμων για τους περισσότερους έχει σαν αποτέλεσμα να νοσήσουν, να έχουν μειωμένη ενέργεια, και γενικώς να υπάρχουν πολλές δυσαρμονίες. Όταν λοιπόν η διατροφή δεν μπορεί καλύψει απόλυτα αυτές τις απαιτήσεις τότε τη σειρά τους παίρνουν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, που όπως λέει και το όνομά τους, «συμπληρώνουν» και ολοκληρώνουν την ισορροπημένη διατροφή. Ποτέ όμως δεν κάνουμε υπερχορήγηση συμπληρωμάτων γιατί μπορεί να πετύχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Πάντα μετρημένα και όταν είναι όντως αναγκαίο.

3.       Πώς επιλέγετε τι βιταμίνες χρειάζεται ο κάθε πελάτης σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Το πρώτο πράγμα που ζητάω είναι εξετάσεις αίματος. Μια πρώτη εικόνα θα μου δώσουν οι αναλύσεις. Έπειτα η λήψη ιστορικού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική διότι εκεί μπορείς να αποσπάσεις ιδιαίτερες πληροφορίες που οι εξετάσεις αίματος δεν μπορούν να δείξουν (πχ συχνή κόπωση, υπνηλία, έλλειψη ενέργειας, κτλ)

Για παράδειγμα:

– 9 στους 10 καπνιστές έχουν ανάγκη από έξτρα Βιταμίνη C

– Σε άτομα με μειωμένα επίπεδα ενέργειας και κόπωση μια σύνθεση υπερτροφών με συνεργιστική δράση μπορεί να βοηθήσει πολύ

– Σε καρδιαγγειακές παθήσεις (εφόσον το επιτρέπει η φαρμακευτική αγωγή) χορηγούμε συνένζυμο Q10

– Σε χαμηλό σίδηρο και φερριτίνη είναι αναγκαία η χορήγηση σιδήρου ( κατά προτίμηση φυτικού)

 4.       Οι βιταμίνες και όλα αυτά τα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά; Πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις στο πώς τις παίρνεις, πώς τις διαλέγεις για να έχουν αποτέλεσμα;

Εφόσον γίνεται χρήση και όχι κατάχρηση και εφόσον επιλεχθούν τα κατάλληλα σκευάσματα, μπορούν να βοηθήσουν. Όλο το μυστικό είναι στην συνεργία, δηλαδή στον συνδυασμό κάποιων θρεπτικών στοιχείων γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός θα μπορέσει να τα απορροφήσει. Με απλά λόγια το σώμα έχει μάθει να δέχεται τρόφιμα, όχι μεμονωμένα συστατικά. Έτσι το σύμπλεγμα συστατικών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Για παράδειγμα έχει μεγάλη διαφορά η λήψη μιας απλής Βιταμίνη C σε σχέση με μια Βιταμίνη C που περιέχει και υπερτροφές και άλλα βότανα, διότι βοηθούν και προετοιμάζουν το σώμα να λάβει και να αξιοποιήσει τη Βιταμίνη C με τον καλύτερο τρόπο.

5.       Είναι ασφαλή; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα επιλέγουμε;

Η ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική… Θέλω προϊόντα 100% φυσικά και αγνά. Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά με απασχολούν. Και δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούμε ότι οι περισσότερες Βιταμίνες που κυκλοφορούν έχουν πρόσθετα. Αυτά τα αναγνωρίζεις εύκολα στις ετικέτες αναζητώντας τη λέξη «agents»…κάτι σαν τα «Ε» των τροφίμων. Είναι λοιπόν σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να ρωτάμε. Η ένδειξη χωρίς συντηρητικά δεν είναι αρκετή.

 6.       Οι υπερτροφές είναι μια νέα σύγχρονη τάση: ιπποφαές, σπιρουλίνα, ακάι μπέρρι, κράνμπερι κλπ. Ποια η γνώμη σας και πώς πρέπει να επιλέγουμε τι καταναλώνουμε;

Οι υπερτροφές είναι μια ευχάριστη μόδα προς το παρόν. Ο λόγος που το αναφέρω σαν μόδα είναι διότι ο Ελληνας τα ακούει και τα καταναλώνει μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες από τις υπερτροφές υπάρχουν εκατοντάδες χρόνια και πολλοί πολιτισμοί τα κατανάλωναν από τα αρχαία χρόνια. Είναι ευχάριστο λοιπόν που ο κόσμος έχει αρχίσει να τις καταναλώνει, γι’ αυτό και τις ανέφερα ως «ευχάριστη» μόδα.

Η κατανάλωση τους λοιπόν πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αυτούσια. Έχει μεγάλη διαφορά να λέει ένα σκεύασμα ότι περιέχει συστατικά από κάποια υπερτροφή και είναι διαφορετικό να καταναλώνεις ολόκληρη την τροφή. Ένα μεγάλο προτέρημα που καθιστά μοναδική την TERRANOVA, μια αγγλική εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής που έχω ανακαλύψει, είναι η ψυχρή ξήρανση, καθότι είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα απ’ όσο γνωρίζω που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο. Για παράδειγμα το ιπποφαές και το κράνμπερι που τόσος λόγος γίνεται και τα βρίσκεις παντού, όταν αποξηραίνονται στον αέρα και μετά επεξεργάζονται για να φτάσουν στα χέρια μας σίγουρα δεν είναι τόσο δραστικά και με ευεργετικές ιδιότητες όσο νομίζουμε. Η μέθοδος που εξασφαλίζει τη διατήρηση των ευεργετικών συστατικών ενός φυτού ή ενός φρούτου είναι η φρέσκια ψυχρή ξήρανση (ή λυοφιλίωση), που δυστυχώς ελάχιστες εταιρίες τη χρησιμοποιούν, και αυτό λόγω του κόστους. Αλλά μόνο τότε μπορούμε να λέμε ότι τα αντιοξειδωτικά ή οποιαδήποτε άλλα συστατικά διατηρούνται σχεδόν αναλλοίωτα.

7.       Εσείς, χρησιμοποιείτε βιταμίνες στην προσωπική σας ζωή;

 Πέραν των πολλών ωρών μακριά από το σπίτι, από παιδική ηλικία έκανα πρωταθλητισμό και τα τελευταία χρόνια κάνω μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη γυμναστική τύπου functional, το Crossfit. Γι αυτούς τους λόγους δεν θα μπορούσα να κάνω και αλλιώς.

 8.       Έχετε και πελάτες αθλητές. Στον αθλητές και γενικά στα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά τι συστήνετε?

 Χωρίς να ονοματίσω, διότι δεν μου αρέσει να διαφημίζομαι μέσω κάποιων μεγάλων ονομάτων, το μοναδικό που μπορώ να πω είναι ότι έχω αθλητές από πανελλήνιο επίπεδο έως και παγκόσμιους πρωταθλητές σε ατομικά αλλά και ομαδικά αθλήματα . Σε ατομικό επίπεδο παρακολουθώ αθλητές απο κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, τρίαθλο, πυγμαχία, ποδηλασία, στίβο έως και μαραθώνιο. Και από ομαδικά κυρίως ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε ένα αθλητής που να μην χρειάζεται κάποια υποστήριξη βιταμινών ή συπληρωμάτων διατροφής (πάντα νόμιμων και να μην επηρεάσει μετέπειτα την υγεία του αλλα και την απόδοση).

Πολυβιταμίνες, υπερτροφές, μαγνήσιο, μέταλλα, βιταμίνες, τονωτικά και πολλά άλλα είναι κάποια από τα πιο συχνα συμπληρώματα διατροφής.

 9.       Κλείνοντας μπορείτε να μας πείτε κάποια μυστικά για να φτάσεις πιο γρήγορα στο στόχο σου; Για παράδειγμα φαντάζομαι η επιθυμία για γλυκό είναι ίσως ο μεγαλύτερος πειρασμός που αντιμετωπίζουν τα άτομα που έρχονται σε εσάς. Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει;

Η ζάχαρη λειτουργεί εθιστικά: όσο πιο συχνά καταναλώνουμε γλυκά τόσο πιο έντονη και συνεχή ανάγκη για γλυκά νιώθουμε. Επίσης αρκετός κόσμος που έχει αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να έχει συνεχώς την επιθυμία για γλυκό. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πρώτη διατροφική παρέμβαση που χρειάζεται είναι να ρυθμίσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό. Δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και συχνά γεύματα με μοίρασμα των υδατανθράκων είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του χρωμίου –ενός μεταλικού στοιχείου- μειώνει αισθητά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το χρώμιο προσδένεται στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το σάκχαρο στα κύτταρα και να παραμένει στο αίμα ένα φυσιολογικό ποσοστό.

Η καθημερινή χρήση λοιπόν του χρωμίου σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει σχεδόν άμεσα αισθητό αποτέλεσμα. 2 κάψουλες, στα 2 από τα 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου (χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα) και μετριάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για γλυκό.  

10.       Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής έχει σαν στόχο να δώσει στον οργανισμό εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Τι γίνεται όμως με τα βλαβερά συστατικά που ήδη έχουν συσσωρευτεί μέσα του? Πολλές φορές νιώθουμε πρησμένοι, με αίσθημα βάρους και κούρασης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών που συναντάται πολύ συχνά. Το αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών είναι η δυσκοιλιότητα, οι ορμονικές αλλαγές, το μπλοκάρισμα του μεταβολισμού, οι καρδιακές παθήσεις και τα προβλήματα των νεφρών.

Η ήπια καθημερινή αποτοξίνωση με φυσικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά . Το TERRANOVA Green Purity είναι μια φυσική σύνθεση με αποτοξινωτικά βότανα που από τη μία συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών από όλο το σώμα (επιδερμίδα, αίμα, νεφρά, συκώτι, λεμφικό σύστημα κλπ) από την άλλη δίνουν στο σώμα θρεπτικά συστατικά. Η αποτοξινωτική διαδικασία μεγιστοποιείται όταν υπάρχει συνδυασμός TERRANOVA Green Purity με αυξημένη κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και λαδερών και μειωμένη κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος.

Ευχαριστούμε τον κ. Διονύση-Άδωνι Πάνου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Πτυχιούχο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικό διευθυντή ΔΙΑΙΤΑ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ www.diaitatroposzois.gr

blog-btn

2cebfdae7a8ea5d691033c085990a9d4 L

No Comments

Post a Comment