Μάθε τα μυστικά ενέργειας του πρωταθλητή κολύμβησης Δημαρίδη

images/stories/axilleas-dimaridis.JPG

Διαβάστε πώς ο πρωταθλητής της τεχνικής κολύμβησης Αχιλλέας Δημαρίδης, συνδυάζει καριέρα και πρωταθλητισμό στα 35 του χρόνια...

 

Ο πρωταθλητής της τεχνικής κολύμβησης Αχιλλέας Δημαρίδης, με παγκόσμιες διακρίσεις που από το 2007 μέχρι σήμερα έχει καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. Υ/Β πέντε φορές, και το διατηρεί μέχρι και σήμερα, μιλάει αποκλειστικά στο Lifezone για το πώς καταφέρνει να συνδυάζει τις αυξημένες επαγγελματικές του υποχρεώσεις με τον αθλητισμό. Δηλώνει ερασιτέχνης αθλητής και θεωρεί κορυφαίες στιγμές της καριέρας του την πρώτη του κλήση στην Εθνική και το πρώτο του πανελλήνιο ρεκόρ. Μας αποκαλύπτει τις συνήθειες που τον γεμίζουν ζωντάνια και ευεξία αλλά και τα μυστικά της επιτυχίας του. Διαβάστε ακόμη τι περιλαμβάνει το διατροφικό πρόγραμμα που τον τροφοδοτεί με την απαιτούμενη ενέργεια.

Πώς ξεκίνησες την κολύμβηση και τι ήταν εκείνο που σε ενέπνευσε;

Ξεκίνησα την τεχνική κολύμβηση το Μάρτιο του 1994 χωρίς να έχω προηγουμένως καμία σχέση με το χώρο της πισίνας αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα. Στην αμέσως επόμενη αγωνιστική χρονιά γνώρισα τον τωρινό μου προπονητή, Γεωργιάδη Γιώργο, ο οποίος με ενέπνευσε να ασχοληθώ σοβαρά με το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης και αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες που προπονούμαι ακόμα σε υψηλό επίπεδο.   Τα πρώτα τρία χρόνια της αθλητικής μου καριέρας είχα αρκετές επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο και το 1997 την πρώτη μου συμμετοχή στην εθνική ομάδα νέων/νεανίδων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ballaton της Ουγγαρίας όπου και κατέκτησα την 6η θέση στα 1500μ.

Έχεις τόσες διακρίσεις που φαντάζομαι ότι συνεπάγονται σκληρή δουλειά... Πόσο εύκολο είναι στα 35 να συνεχίζεις τον πρωταθλητισμό, γιατί γενικά δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.

Ναι. Προπονούμαι σε καθημερινή βάση, παρά τις αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, με διπλές προπονήσεις (μία προπόνηση στην πισίνα και μία ξηρά προπόνηση ή στο γυμναστήριο ή στο στίβο). Εύκολο δεν είναι σίγουρα, αλλά νομίζω ότι είναι αυτό που με χαρακτηρίζει. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς τον πρωταθλητισμό!

Που εργάζεσαι; Πώς τα καταφέρνεις να συνδυάζεις τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις με την προπόνηση;

Ευτυχώς το πρωί απασχολούμαι σε δουλειά γραφείου (6:30-14:30) που δεν απαιτεί σωματική κόπωση. Στη συνέχεια έχω την προπόνηση στην πισίνα από τις 15:00 μέχρι τις 17:00. Ακολουθεί ένα μικρό διάλειμμα για το μεσημεριανό μου γεύμα και οι απογευματινές ώρες είναι αφιερωμένες στο γυμναστήριο και στην εκμάθηση της γυμναστικής με βάρη. Στις 21:00 είναι η ώρα για τη δεύτερη προπόνηση της ημέρας (τρεις φορές την εβδομάδα προπόνηση με βάρη και δύο φορές την εβδομάδα στο στίβο). – Από νεαρή ηλικία φρόντιζα πάντα όλες μου οι υποχρεώσεις (δουλειά – σπουδές) να μου αφήνουν κενές τις μεσημεριανές ώρες για να μπορώ να προπονούμαι σε καθημερινή βάση. Δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί είμαι συνεχώς μ’ ένα ρολόι στο χέρι για να μην αργήσω. Ωστόσο πλέον το έχω συνηθίσει.

Υπήρξαν δυσκολίες στην καριέρα σου; Ποιες ήταν και πώς τις ξεπέρασες;

Νομίζω πρωταθλητισμός και ευκολίες είναι δυο έννοιες αντίθετες. Ίσως η πιο δύσκολη φάση στην αθλητική μου καριέρα να ήταν στα 22 μου χρόνια, που είχα έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό και οι προτροπές των γιατρών ήταν να διακόψω τον πρωταθλητισμό. Χρειάστηκαν έξι μήνες να αναρρώσω και στη συνέχεια έπρεπε να εκπληρώσω και τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις. Δεν ήθελα με τίποτα να δεχτώ ότι θα σταματούσα αυτό που αγαπούσα τόσο πολύ, μόνο και μόνο επειδή «έπρεπε». Με τη λήξη της στρατιωτικής μου θητείας, άλλαξα σύλλογο, πήγα στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, που ανήκω και τώρα, με στόχο να επιστρέψω σε υψηλό επίπεδο και στην εθνική ομάδα. Η προσπάθειά μου ήταν επιτυχημένη κι εκεί πίστεψα ότι με υπομονή και πολλή θέληση όλα είναι δυνατά.  

Γιατί επέλεξες την τεχνική κολύμβηση;

Η επιλογή του αθλήματος ήταν ένα καθαρά τυχαίο γεγονός, αλλά συνετέλεσε πολύ ότι με δέχτηκαν σε ηλικία 14 ετών, χωρίς να έχω αθλητική υποδομή στο παρελθόν μου. Η Τεχνική Κολύμβηση είναι ένα πολύ δυνατό και γρήγορο άθλημα. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών είναι πολύ υψηλό στο παγκόσμιο στερέωμα κι αυτό σημαίνει πολλές διακρίσεις εδώ και χρόνια. Αυτοί νομίζω είναι καλοί λόγοι ώστε κάποιος αθλητής να επιλέξει να κάνει τεχνική κολύμβηση.

Τι είναι αυτό που σε κρατάει στο άθλημα τόσα χρόνια. Έχεις χρειαστεί να κάνεις σημαντικές θυσίες για να πετύχεις;

Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς την τεχνική κολύμβηση. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μου, είναι τρόπος ζωής για μένα. Αν θεωρείται θυσία το να μη βγαίνω συχνά, να μην ξενυχτάω, να μην τρώω junk foods, να μην πίνω, τότε ναι… έχω κάνει πολλές θυσίες! Δεν αισθάνομαι ωστόσο ότι κάνω θυσίες, αλλά επιλογές! Σίγουρα η ζωή μου θα ήταν διαφορετική χωρίς τον αθλητισμό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ήταν και καλύτερη… Έτσι έχω επιλέξει να ζω και θα μπορούσα αν ήθελα να το αλλάξω!

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Μεγάλος στόχος για φέτος είναι η συμμετοχή μου στην εθνική ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Yantai της Κίνας τον Ιούλιο. Να πετύχω υψηλές επιδόσεις και όσες περισσότερες διακρίσεις γίνεται.

Φαντάζομαι ότι με τόσες υποχρεώσεις θα έχεις ανάγκη από ισορροπημένη διατροφή και πολλές βιταμίνες. Έτσι δεν είναι;

Καθημερινά έχω ένα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα που δεν γίνεται να βγει χωρίς έναν συνδυασμό καλής ισορροπημένης διατροφής και συμπληρωμάτων διατροφής. Μάλιστα έχω επιλέξει να απέχω από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά τον τελευταίο 1 χρόνο και έχω δώσει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, μπορώ να πω ότι είναι δομικό συστατικό της επιτυχίας μου.

Λαμβάνεις συμπληρώματα διατροφής; Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτά;

Ναι, φυσικά παίρνω συμπληρώματα διατροφής, κάθε αθλητής τα χρειάζεται. Όσο και ισορροπημένη διατροφή να έχεις είναι αδύνατον να πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός σου. Ειδικά, έτσι όπως έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση και ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά που παίρνουμε δεν ξέρουμε πόσο καιρό έχουν κοπεί και συνεπώς πόσο διαθρεπτικά πλούσια είναι. Τώρα για το αν είναι επικίνδυνα, εξαρτάται τι επιλέγει ο καθένας. Εγώ πάντα φροντίζω να επιλέγω συμπληρώματα διατροφής ασφαλή που κυκλοφορούν ευρέως και έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Τελευταία, έχω ανακαλύψει μια Αγγλική σειρά συμπληρωμάτων που είναι ουσιαστικά τρόφιμα, καθώς έχουν ελάχιστη επεξεργασία και είναι απόλυτα φυσικά. Εντυπωσιάστηκα γιατί είναι μια άλλη φιλοσοφία από αυτή που ήξερα όλα αυτά τα χρόνια για τα συμπληρώματα. Το TERRANOVA Life Drink είναι μια πολύ ιδιαίτερη φόρμουλα υπερτροφών που προσθέτω καθημερινά στο smoothie του πρωινού μου. Με βοηθάει να ανταπεξέρχομαι στις αυξημένες απαιτήσεις για τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και όπως μου επισήμανε και ο διαιτολόγος μου ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού μου προσφέροντας τόνωση και ενέργεια. Για την προπόνηση έχω επιλέξει το TERRANOVA Beetroot Juice, μια άλλη σύνθεση με παντζάρι και μανιτάρια, που μου δίνει εξαιρετική δύναμη και αντοχή.

Πόσο πιστεύεις ακόμα ότι θα συνεχίσεις τον πρωταθλητισμό;

Όσο βλέπω ότι το σώμα μου ανταποκρίνεται σωστά κι όσο είμαι σε ανταγωνιστικό επίπεδο θα συνεχίζω. Τώρα μάλιστα που ανακάλυψα τα συμπληρώματα διατροφής της TERRANOVA και παίρνω όση βοήθεια χρειάζομαι με φυσικό τρόπο, με βλέπω να κολυμπάω για πολλά χρόνια ακόμα!

Το διατροφικό πρόγραμμα του Αχιλλέα

Ο Διονύσης -Άδωνις Πάνος, Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του «Δίαιτα Τρόπος Ζωής» μας παρουσιάζει το διατροφικό πρόγραμμα του Αχιλλέα και επισημαίνει: «Η διατροφή ενός αθλητή Τεχνικής Κολύμβησης, ηλικίας 35 ετών πρέπει να συνυπολογίζει το γεγονός ότι η καταπόνηση στο σώμα του από την πολυετή προπόνηση, τόσο στην πισίνα όσο και στο γυμναστήριο, είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι έχει επιλέξει τον τελευταίο χρόνο να ακολουθεί μια διατροφή που βασίζεται σε σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό κρέατος και γαλακτοκομικών καθώς και αυξημένη πρόσληψη φρούτων μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Δεδομένου αυτού πρέπει να προστατευτεί από πιθανές ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων και σε αυτό βοηθά η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Συγκεκριμένα στον Αχιλλέα δίνουμε τα 100% φυσικά συμπληρώματα ΤΕRRANOVA που τα επιλέξαμε επειδή είναι αποτελεσματικά και δεν έχουν καθόλου πρόσθετα και συντηρητικά, ενώ περιέχουν ολόκληρα βότανα και φρούτα και όχι εκχυλίσματα». Ας δούμε τι ακριβώς χρειάζεται....

10965508 10205225656097137 1540554574 n

ΠΡΩΙΝΟ ΣΝΑΚ :

 • Ρόφημα από μείγμα βοτάνων, 2 γρ acaiberries, 1 χούφτα ανάμεικτα berries

(cranberries – goji berries – blueberries – golden berries) 1 κάψουλα TERRANOVA Full Spectrum, 1 κάψουλα TERRANOVA Vitamin C με υπετροφές

 

ΠΡΩΙΝΟ:

 • 1 smoothie με μπανάνα – αχλάδι – ακτινίδιο – μανταρίνια – ρόδι με κανέλα, 1 μεζούρα TERRANOVA LifeDrink

 

ΣΝΑΚΣ (ΔΟΥΛΕΙΑΣ) :

 • Ελεύθερη ποσότητα εποχιακών φρούτων

 

30’-45’ ΠΡΙΝ ΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ :

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ:

 • Παστέλι ξηρών καρπών ή
 • 1 μπάρα πολυδημητριακών (χειροποίητη)

 

ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ:

 1. ΔΕΥΤΕΡΑ: Λαδερό της επιλογής σου, παξιμάδια κριθαρένια
 2. ΤΡΙΤΗ: Ψάρι (μικρού μεγέθους ), κινόα – άγριο ρύζι
 3. ΤΕΤΑΡΤΗ: Όσπρια της επιλογής σου(με πλιγούρι ή ρύζι μπασμάτι), παξιμάδια κριθαρένια
 4. ΠΕΜΠΤΗ: Ψάρι (λευκό), κινόα – αρακάς – καλαμπόκι
 5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Όσπρια ή λαδερό, παξιμάδια κριθαρένια
 6. ΣΑΒΒΑΤΟ: Ομελέτα με 5 αυγά, πιπεριές, καλαμπόκι, κολοκύθι, ψίχα ντομάτας
 7. ΚΥΡΙΑΚΗ: Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και μυρωδικά ή με κολοκύθι – καρότο

 

Κάθε μεσημεριανό γεύμα να συνοδεύεται απαραίτητα από:

Εποχιακή σαλάτα με 1 κ σ ελαιόλαδο και 5 ελιές (λεμόνι, ξύδι όσο επιθυμείς) , 1 κγ λιναρόσπορος (τριμμένο), 1 κ γ κουκουνάρι, 2 κ γ gojiberries, 2 κγ TERRANOVAOmegaOil 3-6-7-9

ΒΡΑΔΙΝΟ ΓΕΥΜΑ/ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ:

 1. ΔΕΥΤΕΡΑ: Σούπα λαχανικών
 2. ΤΡΙΤΗ: Ελεύθερη ποσότητα κοτόπουλο με μαρούλι – αγγούρι
 3. ΤΕΤΑΡΤΗ: Χυμός φρούτων και 1 μικρό μπόλ ξηροί καρποί ανάλατοι
 4. ΠΕΜΠΤΗ: Μιξ φρούτων με ξηρούς καρπούς και berries
 5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Σαλάτα λάχανο – καρότο – ξηροί καρποί
 6. ΣΑΒΒΑΤΟ: Μιξ φρούτων με ξηρούς καρπούς και berries
 7. ΚΥΡΙΑΚΗ: Χυμός φρούτων και 1 μικρό μπόλ ξηροί καρποί ανάλατοι

 

Ποια συμπληρώματα επιλέγει ο Αχιλλέας και για ποιο λόγο:

ΤΕRRANOVA Life Drink: Για αίσθηση ευεξίας, ζωντάνιας και αναζωογόνησης καθώς συνδυάζει 8 συμπληρώματα σε 1. Προσθέσει στον Αχιλλέα τόνωση για όλη την ημέρα καθώς και αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.

TERRANOVA Beetroot Juice, Cordyceps & Reishi: Πριν από έντονη προπόνηση, 1 κ.γ. δίνει στο σώμα του αντοχή με διάρκεια, χάρη στον συνδυασμό του πλούσιου σε νιτρικό άλας παντζαριού και των μανιταριών cordyceps και reishi (γανόδερμα) που βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας και οξυγόνου στο σώμα.

TERRANOVA Full Spectrum: Μια πολυβιταμίνη που είναι συνδυασμένη με υπερτροφές καθημερινά είναι απαραίτητη δεδομένου των αυξημένων απαιτήσεων του αθλητή για την κάλυψη όλων των θρεπτικών στοιχείων που ενδέχεται να μην του πληροί η διατροφή

TERRANOVA Vitamin C: Για περισσότερη ενέργεια, ισορροπία και αντοχή σε συνθήκες πίεσης, καθώς και σε συνδυασμό με το TERRANOVA Smooth Synergy θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του stress με αποτέλεσμα οι λιγοστές ώρες ύπνου (περίπου 5 ημερησίως) να είναι ποιοτικότερες και πιο ξεκούραστες.

TERRANOVA Β12: Όπως όλοι οι αθλητές, έτσι και ο συγκεκριμένος μπορεί να συναντήσει προβλήματα με το νευρικό του σύστημα (αθλητική κοιλιά απόδοσης), γι’ αυτό χορηγούμε συντηρητικά δύο κάψουλες B12, δύο φορές την εβδομάδα με σκοπό την πρόληψη (ιδιαίτερα μάλιστα για το συγκεκριμένο αθλητή, όπου η κατανάλωση ζωικών τροφών είναι σπάνια).

TERRANOVA MagnesiumCalcium 2:1: Η συνεχής μυϊκή καταπόνηση έχει σαν αποτέλεσμα το μυϊκό κάματο. Πράγμα που μπορεί να μειώσει αισθητά την απόδοσή του στις προπονήσεις των επόμενων ημερών. Τέσσερις κάψουλες MagnesiumCalcium 2:1, μέρα παρά μέρα, είναι το μυστικό για γρήγορη ανάκαμψη των μυών του.

TERRANOVA Omega Oil 3-6-7-9: Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα στην ιδανική αναλογία είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του ορμονικού και ανοσοποιητικού συστήματος. 2 κ. γ. στη σαλάτα καθημερινά είναι ένας εύκολος τρόπος για την πρόσληψή τους.

 

Μίνι βιογραφικό του Αχιλλέα Δημαρίδη

Ημ/νία γεννήσεως: 15/8/1980

Έναρξη ενασχόλησης με την τεχνική κολύμβηση: 3/1994

Σύλλογοι: ΝΑΟΑ ΠΡΩΤΕΥΣ από 3/1994 έως 10/2004

Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης από 10/2004 έως σήμερα.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις

Συμμετείχα στην εθνική ομάδα το 2001 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αντρών/γυναικών στο Eger της Ουγγαρίας με σημαντικότερη διάκριση την 4η θέση στη σκυταλοδρομία 4x100. Την πρώτη μου χρονιά ως αθλητής του Ν.Ο.Β. (2004-2005) έγινα και πάλι μέλος της εθνικής ομάδας με συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών στο San Marino και κατέλαβα την 11η θέση στα 100μ. Y/B και την 5η θέση με τη σκυταλοδρομία 4x100. Τη σεζόν (2009-2010) συμμετείχα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αντρών/γυναικών στο Kazan της Ρωσίας όπου ήμουν 4ος στα 100μ. Υ/Β και 6ος στα 50μ. άπνου. Την επόμενη χρονιά συμμετείχα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αντρών γυναικών στην Ουγγαρία όπου κατέκτησα τη 12η θέση στα 100 Υ/Β και τη 14η θέση στα 50μ. άπνου. Τελευταία συμμετοχή με την εθνική ομάδα ήταν το Σεπτέμβριο του 2014 στο Μεσογειακό κύπελλο που διεξήχθη στην Τυνησία, όπου με πολύ μικρή περίοδο προετοιμασίας κατέκτησα τη 2η θέση στα 100μ. επιφανείας και στα 50μ. άπνου, αλλά και την 3η θέση στα 50μ. επιφανείας. Έχω ακόμη συμμετοχές από το 2007 σε διεθνείς διοργανώσεις σε διασυλλογικό επίπεδο (Παγκόσμια κύπελλα) με πιο αξιόλογες την 1η θέση στα 100μ. Υ/Β στο Παγκόσμιο κύπελλο στο Hajduszoboszlo της Ουγγαρίας το 2010, καθώς και την 1η θέση στα 100μ. Υ/Β στο Lignano της Ιταλίας την επόμενη χρονιά αλλά και τη 2η θέση στα 50μ άπνου. Από το 2007 μέχρι σήμερα έχω καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. Υ/Β πέντε φορές, όπου το διατηρώ μέχρι και σήμερα.

500x400 key visual banner

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ